2010. június 23., szerda

Orosz tanulás az interneten

Ahhoz, hogy az orosz nyelvet az interneten keresztül gyakoroljuk, a legfontosabb, hogy be tudjuk gépelni a cirill betűket. A legszebb és legbonyolultabb lehetőség a billentyűzetkiosztás átállítása.

[ennek módja Windows XP-ben: jobbklikk a billentyűzetkiosztást jelző HU gombra lent; Beállítások; Hozzáadás; Orosz; OK ]

Innentől kezdve a latin betűs billentyűzet cirillként működik. A betűket írjuk fel alkoholos filctollal (kb. 3 napig tart), vagy ragasszuk rá matricával (kb. fél évig tart), esetleg vehetünk orosz billentyűzetet is (kapható). A fő probléma ott van, hogy meg is kell szokni az új kiosztás, ami hosszú és fájdalmas folyamat.

A másik, egyszerűbb lehetőség a TRANSLIT. A linken talán a legjobb valós idejű latin-cirill átírót találjuk, tessék kipróbálni, mert általában jól működik (általában, tehát időnként érdemes azért kimenteni máshová is a beírt szövegmennyiséget). Egyébként, a TRANSLIT használható gépi átkódolás nélkül; e-mailekben, YOUTUBE-on, SMSekben (pláne!) gyakran látható orosz szöveg latin betűkkel. Pl:  russkij jazyk

Magyar nyelvű online orosz anyagokból nem sokat találtam (ha valaki tud, kommentbe linkelje be lécci!), angol nyelven azonban annál több van...változó minőségben. Színvonalas, átgondolt kurzust persze nem fogunk kapni, kedvcsinálókat és kiegészítő jópofaságokat viszont annál többet.

Az én személyes kedvencem a (szinte) abszolút haszontalan BBC-féle bevezető kurzus. Elmagyarázzák a betűket, ismertetnek néhány alapvető tényt Oroszországról (köztük egy igazán rossz viccet), és fejlesztik hallgatási képességeinket egy -- leginkább a rajzok miatt vicces -- szappanoperába oltott kvízjátékkal.



Drazsen Horvátországból készíti a www.practicerussian.com oldalt. Itt felszedhető néhány alapvető kifejezés, 2-300 szó (ragozással!). Tipp: próbáljuk meg összepárosítani a 100 alapigét folyamatos/befejezett párokba! A site legizgalmasabb része a orosz zenetár, eklektikus klipp-választékával.

Az 1000 leggyakoribb szó nem is annyira tananyag, mint nyelvészet és statisztika; az alapszókincs ellenőrzéséhez mindenesetre jó lehet. A Wikipédia ABC-rendbe rakja,
itt pedig rangsorban látható.

Ember, Idő, Kéz, Szem, Élet, Ház, Hely, Oldal, Arc, Ajtó, Munka, Föld, Vég, Óra, Hang, Város.
[ez első 150-ben csak ennyi főnév van (ige sem sokkal több)]

Akartam a szótárakról is írni egy kicsit, de majd  a következő postban.

1 megjegyzés:

  1. angolul tanuljunk oroszt részhez:

    http://www.youtube.com/user/RussianPlus
    http://www.youtube.com/user/LearnRussianLanguage#p/u

    ezt a kettőt szoktam nézegetni

    VálaszTörlés